Kik vagyunk?

Ha szeretnél többet megtudni a blog íróiról és munkáikról
Kérjük írjemail-t, vagy látogass el honlapunkra:
www.weddingdesign.hu
Egyéniségedre szabott esküvő design

Wedding Design Blog - esküvő stílusosan

Egyedi esküvőre vágysz? Mi megmutatjuk a tökéletes részleteket!

Online esküvői meghívók katalógus

esküvői meghívók

Közösségi oldalak

Utolsó kommentek

  • ...gabka...: @BubuMaczkó: Színben tök jó ötlet, a virágminták meg jelképeznék továbbra is, hogy ő a lány. :) Kö... (2011.10.04. 16:03) Téli esküvői meghívó
  • R Dóra: Sziasztok, Nagyon jó volt Veletek dolgozni, a lelkesedéseteknek, biztatásotoknak óriási szerepe vo... (2011.07.28. 16:03) Csupa szív!
  • scs: @V&L: valóban hasonlít egy picit a fenyőre, de ez az asparagus egyik fajtája. Talán fenyő heje... (2011.06.09. 08:30) Örökzöld
  • V&L: Jól látom, hogy a csokorban fenyő is van? Valami hasonló érdekes megoldást keresek, ugyanis a vőle... (2011.06.08. 10:24) Örökzöld
  • scs: @judit4: a google-t tudom javasolni magyar szalnok esetén, nem szeretnénk senkit sem kiemelni (2011.05.26. 10:20) Álomkollekció menyasszonyi ruhákból
  • Utolsó 20

Partnereink

Emlékezetes esküvők, híres házasságok I. rész - A Tudorok kora

2010.03.12. 10:02 :: U.Monka

Azt gondolom, a jövő, az esküvő tervezésekor érdekes és akár hasznos is lehet visszatekinteni a múltba is, mert egyrészt esküvőkről, házasságokról minden épp arra készülő szívesen olvas (egy darabig J), másrészt sosem lehet tudni, hol látunk meg egy nekünk tetsző esküvői ruha stílust.

Új sorozatunkban ezért híres-hírhedt esküvőkről és házasságokról, emlékezetes ruhákról írok cikkeket mind a közel-, mind a régmúlt történelméből merítve.

Első bejegyzésemben máris a középkor Angliájába kalandozom, a Tudorok korába, és mi más is lehetne a téma, mint VIII. Henrik, és az ő házasságai, hiszen ebből mindjárt volt neki hat.

Kis történelmi háttér után megmutatok néhány képet, melyek kiválóan illusztrálják a kor öltözködési stílusát, „esküvői divatját”. (a közelmúltban láttam egy sorozatot Henrikről, melyben Helena Bohnam Carter játszotta Boleyn Annát, ez adta az ihletet)

Kezdjük tehát az feleségek felsorolásával.

Henrik első neje Aragóniai Katalin volt, akit fiatalon elhunyt bátyjától „örökölt”. Ez a házassága volt a leghosszabb, 24 évig tartott. Egy gyermek született belőle, Tudor Mária, aki később I. Mária néven Anglia és Írország királynője lett. (érdekesség, hogy az ő „beceneve” véres, azaz bloody volt, innen ered az ismert koktél elnevezése is)

Henrik második felesége, Boleyn Anna kedvéért el kívánt válni Katalintól, majd mikor a katolikus egyház nem engedélyezte ezt, szakított velük, és megalapította az anglikán egyházat. Annával 3 évig voltak házasok, de Henrik célja, hogy felesége fiút szüljön neki, nem teljesült, egy lánygyermek született a frigyből, Erzsébet, a későbbi angol királynő. Anna végül vérpadon végezte, felségárulás és vérfertőzés vádjában bűnösnek találták és lefejezték.

Henrik harmadik felesége Jane Seymour volt, aki megajándékozta a királyt a hőn áhított trónörökössel, Edwarddal, a boldogság azonban nem tartott sokáig, hiszen Jane belehalt a szülésbe. Mindössze egy évig voltak házasok. (Henriket halála után Jane mellé temették, ezt az asszonyt valóban szerette)

A negyedik házasságra  tanácsadója, Cromwell beszélte rá Henriket, személyes találkozás nélkül, csak az udvari festő, Holbein az arajelöltről készült, erősen jóindulatú portéját látva állapodtak meg a Cleves-i Annával kötendő házasságról. Henrik izgatottan várta menyasszonyát, elé is sietett, de a vakrandi nem sikerült túl fényesen, hiszen a király szembesült vele, hogy leendő nejének főként belső erényei vannak, a külseje hagy „némi” kivetnivalót maga után. A házasság azonban megköttetett, de nem hálták el, ezért csupán hathavi házasság után megegyeztek a különválásban és a frigyet semmissé nyilvánították.

Az ötödik asszony a fiatal Howard Katalin volt, aki két év házasság után a második feleséghez hasonlóan fejvesztve lépett ki a házasságból. Hűtlenség miatt végezték ki.

Az utolsó feleség, Parr Katalin özvegyasszony volt, és másba szerelmes, mégis hozzáment Henrikhez és lelkiismeretesen ápolta őt öreg napjaiban. Öt év házasság után a király meghalt, özvegye pedig végre hozzámehetett szerelméhez. 

Lássunk néhány korabeli és jelenkori képet a Tudor kor divatjáról és menyasszonyi ruháiról!

 A felső képeken balról jobbra Boleyn Anna és Parr Katalin látható a kor stílusának megfelelő öltözetben. A bal alsó képen Tudor Mária Fülöp spanyol herceggel kötendő esküvőjén viselt  ruhájának másolata látható. A jobb alsó képen pedig egy Tudor stílusú esküvői ruha a jelenből, Holbein udvari festő Jane Seymourról készített portéja alapján. A ruha krémszínű bársonyból készült, az ujjai selyembrokáttal szegélyezettek, az előrésze és az ujjak eleje pedig damasztból van. Ez a nemes és gazdag anyagfelhasználás jellemezte a korabeli öltözködést is, bár a felső képeken látszik, hogy annakidején szőrmét is gazdagon használtak, mostanság azonban ez csak bátor hölgyeknek ajánlható, akik bevállalják ruhájuk állatvédők általi, vörös festékkel való leöntésének kockázatát. J De félre a tréfát, romantikus menyasszonyoknak akár manapság is el tudok képzelni hasonló ruhát, mint ez az utolsó, főkötős hosszú fátyollal, vagy egyszerűbben csak virágkoszorúval a homlokon, persze kizárólag csak akkor, ha a vőlegény az esti buliban hajlandó hősként harcolni szíve hölgyéért egy kis lovagi torna-szerű mókán. J

S hogy mi ebből az egészből a tanulság?
Legyünk eszeveszetten szerelmesek esküvőnk napján, a fejünket azonban néhány év házasság után se veszítsük el! J

Képek forrása: costumes.org, eastanglia24, historicalclothing, photobucket
 

Megosztás

Szólj hozzá!

Címkék: ruha történelmi esküvők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása